top of page
Foto van schrijverMarnix

In gesprek met een robot...?

Dit artikel is grotendeels niet door mijzelf geschreven en ik vind dat eerlijk gezegd best fascinerend...


Al lange tijd ben ik bezig met het thema 'mens en robot' en verzamel informatie. Dit artikel is het eerste over dat thema. Kun je echt communiceren met een robot? Wat gebeurt er met je emoties als je in gesprek bent met een computer? Wat voor soort relatie kun je met een robot opbouwen? Hoe zit het met de ethiek van computer-gesprekken? En wat merkt iedereen (jij dus ook) in het dagelijks leven van deze ontwikkelingen?

In de komende tijd zal ik diverse artikelen over dit thema schrijven. Met uitleg, toepassingen, voer voor discussie en tips. Later gaan we het dus nog wel hebben over wat robots en A.I. nu eigenlijk precies zijn. Voor nu is het genoeg om van A.I. te weten dat het staat voor Artificial Intelligence: kunstmatige intelligentie. A.I. bestaat al heel lang, maar op allerlei plekken in de maatschappij komt het tegenwoordig prominent naar voren. Een voorbeeld is ChatGPT van OpenAI. Hier kun je als gebruiker een 'gesprek' aangaan met een A.I. robot. De robot kan zelfs ingewikkelde teksten voor je schrijven. Misschien zag je de afgelopen tijd al voorbeelden van verhalen, huiswerk, preken etc.

Er kwam een vraag in me op:

Kan een A.I. robot mijn blog schrijven? Zitten daar nadelen aan?

Díe vraag heb ik gesteld aan deze populaire A.I. chat-robot. En lees eens mee wat er zich voor gesprek ontspon. Ik heb het letterlijk (zonder enige aanpassing) overgenomen... De vragen in kleur zijn van mij en ik heb ze exact in deze vorm aan de A.I. chat-robot gesteld.


Kan een A.I. robot mijn blog schrijven? Zitten daar nadelen aan?

Ja, een A.I. robot kan uw blog schrijven. Er zijn echter enkele nadelen aan het gebruik van een A.I. robot om uw blog te schrijven.

  1. Taalvaardigheid: A.I. robots zijn nog steeds beperkt in hun taalvaardigheid en kunnen soms moeilijkheden ondervinden bij het schrijven van complexe zinnen of het gebruik van juiste grammatica.

  2. Emoties en meningen: A.I. robots missen de emoties en meningen die een menselijke schrijver kan toevoegen aan een blogpost. Dit kan leiden tot een gebrek aan verbinding met de lezer.

  3. Authenticiteit: Omdat een A.I. robot geen echte persoon is, kan het moeilijk zijn om een echte menselijke aanraking toe te voegen aan een blogpost. Dit kan leiden tot een gebrek aan authenticiteit en betrokkenheid van de lezer.

  4. Beperkte creativiteit: A.I. robots zijn geprogrammeerd om te schrijven op basis van bepaalde regels en algoritmen, waardoor hun creativiteit beperkt is.

In het algemeen zou ik aanraden om een menselijke schrijver in te huren voor uw blog in plaats van een A.I. robot te gebruiken. Dit zal helpen om een meer authentieke en verbonden ervaring voor uw lezers te creëren.


Ik zou graag je visie iets meer uitgewerkt zien vanuit het gezichtspunt van de psychologie.

Vanuit het gezichtspunt van de psychologie, is het belangrijk om te beseffen dat mensen een natuurlijke neiging hebben om verbinding te maken met andere mensen. Dit geldt ook voor de manier waarop we informatie consumeren. Als we een blogpost lezen, willen we een echt persoon achter de woorden voelen die ons informatie geeft. Dit kan helpen bij het versterken van onze motivatie om te lezen en ons te helpen de informatie beter te begrijpen en te onthouden.

Een A.I. robot kan wel informatie geven, maar het mist de emoties en meningen die een menselijke schrijver kan toevoegen. Dit kan leiden tot een gebrek aan verbinding met de lezer en kan ertoe leiden dat de lezer minder geneigd is om de blogpost te lezen of te begrijpen. Daarnaast kan het gebruik van een A.I. robot leiden tot een gebrek aan authenticiteit. Omdat een A.I. robot geen echte persoon is, kan het moeilijk zijn om een echte menselijke aanraking toe te voegen aan een blogpost. Dit kan leiden tot een gebrek aan betrokkenheid van de lezer en kan ertoe leiden dat de lezer zich minder betrokken voelt bij de informatie die wordt gepresenteerd. Tot slot, kunnen A.I. robots beperkt zijn in hun creativiteit omdat ze geprogrammeerd zijn om te schrijven op basis van bepaalde regels en algoritmen. Dit kan leiden tot een gebrek aan originaliteit en unieke perspectieven in de blogpost, wat de lezer kan afschrikken. In samenvatting, vanuit het gezichtspunt van de psychologie, is het belangrijk om te beseffen dat een menselijke schrijver het vermogen heeft om emoties en meningen toe te voegen aan een blogpost, waardoor de lezer een echte verbinding kan voelen met de informatie die wordt gepresenteerd, en dit kan helpen bij het versterken van de motivatie om te lezen en begrijpen van de informatie. Het gebruik van een A.I. robot kan leiden tot een gebrek aan verbinding, authenticiteit en creativiteit en dit kan afschrikken voor de lezer.


Wacht even... dit klinkt als een tegenstelling. Vertel jij als A.I. robot nu dat ik je beter niet kan gebruiken? Dat is ongeveer net zo geloofwaardig als Marlboro die waarschuwt niet te roken of een vegetarische slager.

Ik begrijp uw bezorgdheid. Als A.I. robot ben ik inderdaad geprogrammeerd om te schrijven op basis van bepaalde regels en algoritmen. Echter, dit betekent niet dat ik niet in staat ben om nuttige informatie te geven, of zelfs een bepaalde emotionele of mening geven. Wat ik eerder heb gezegd, was dat er beperkingen zijn in mijn taalvaardigheid en creativiteit in vergelijking met menselijke schrijvers, en dat kan een impact hebben op de leeservaring van de lezer. Maar aan de andere kant, A.I. robots kunnen wel nuttige diensten verlenen zoals het genereren van inhoud op grote schaal, het classificeren van informatie en het automatiseren van routine taken, zoals het publiceren van posts op sociale media. Dit kan tijd en moeite besparen voor de eigenaar van de blog.

Het uiteindelijke beslissing ligt bij u, als eigenaar van de blog, om te bepalen of u een A.I. robot wilt gebruiken om inhoud te genereren of niet. Maar, als u besluit om een A.I. robot te gebruiken, is het aan te raden om de inhoud nog steeds te bekijken en te bewerken door een menselijke redacteur voor een betere leeservaring voor uw lezers.


Dat corrigeren is zeker nodig denk ik. Zo las ik bijvoorbeeld 'of zelfs een bepaalde emotionele of mening geven', maar dat is niet correct Nederlands.

Ja, je hebt gelijk. Het juiste woord zou 'geven van een bepaalde emotionele of opinie' zijn. Dank je wel voor het opmerken van de fout. Zoals ik eerder heb gezegd, zijn er beperkingen in mijn taalvaardigheid als A.I. robot, en fouten zoals deze kunnen voorkomen. Daarom is het belangrijk om de inhoud te bekijken en te corrigeren door een menselijke redacteur voor een betere leeservaring voor uw lezers.


Haha, nu draai je jezelf nog meer vast in de fout, maar ik vergeef het je, je bent nog een nieuwkomer op het Nederlands taalgebied en ik vind dat je al best goed Nederlands produceert.

Dank u wel voor uw compliment, ik waardeer het. Als A.I. robot, ben ik voortdurend aan het leren en ik zal mijn best blijven doen om mijn taalvaardigheid in het Nederlands te verbeteren. Maar zoals eerder genoemd, er kunnen nog steeds fouten voorkomen en daarom raden wij aan om de inhoud te bekijken en te corrigeren door een menselijke redacteur.


Nog even een laatste vraag: in mijn blog gaat het ook vaak over de balans van geven en ontvangen. Dat speelt een grote rol in relaties en hoe wij (mensen) een relatie beleven. Heb je daar ook kennis over opgebouwd?

Ja, als A.I. robot heb ik kennis opgebouwd over verschillende onderwerpen, waaronder de balans van geven en ontvangen in relaties. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen geven en ontvangen in een relatie, omdat dit kan bijdragen aan een gevoel van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Wanneer er een onevenwichtigheid is in geven en ontvangen, kan dit leiden tot gevoelens van ontevredenheid en ongelijkheid in de relatie. Het is daarom belangrijk om regelmatig te communiceren met je partner over de balans van geven en ontvangen en om er samen naar te werken om een gezonde balans te behouden. Daarnaast, kan het ook helpen om je eigen behoeftes en verwachtingen te onderzoeken, en om te leren hoe je assertiever kunt zijn in het uiten van je eigen behoeftes. Dit kan bijdragen aan een betere balans van geven en ontvangen in de relatie. Houd wel in gedachten dat het geven en ontvangen in relaties ook afhankelijk is van de context, culturele achtergronden, persoonlijke waarden en andere factoren, dus de balans kan variëren van persoon tot persoon en van relatie tot relatie.


Nou, best goed gezegd eigenlijk. Ken je mijn blog www.tussenikenjij.nl eigenlijk al?

Ik ben een A.I. robot en kan geen websites bezoeken of kennen. Maar ik kan wel zeggen dat het belangrijk is om te communiceren met je partner over de balans van geven en ontvangen, om er samen naar te werken om een gezonde balans te behouden. Ook kan het helpen om je eigen behoeftes en verwachtingen te onderzoeken, en om te leren hoe je assertiever kunt zijn in het uiten van je eigen behoeftes. Dit kan bijdragen aan een betere balans van geven en ontvangen in de relatie.


Dankjewel. Of hoef ik dat niet te zeggen? En hoe nemen we afscheid? 'Tot later!' of zo? Of liever 'Tot schrijfs'?

U hoeft mij niet te bedanken, ik ben hier om u te helpen. Afscheid nemen is niet echt nodig, aangezien ik altijd beschikbaar ben als u nog vragen of opmerkingen heeft. Maar als u wilt, kunt u gewoon zeggen "Tot later" of "Tot de volgende keer" als u weer contact wilt opnemen. Of zoals u zei "Tot schrijfs" als uw blog betreft.


Zelf ervaren?

Tot zover dit gesprek tussen mij en een computer ergens in de wereld. Eerlijk gezegd vind ik het wel fascinerend. Een nieuw stuk technologie dat mensen mogelijkheden geeft die er nog niet waren. Met name de capaciteit om complexe vragen en reacties te begrijpen verraste me. Probeer het zelf maar eens uit, voor je het weet voelt het alsof je in een echt gesprek bent beland. Niet met een mens, maar wel met iets dat de indruk geeft mij te begrijpen.


Dat wil niet zeggen dat ik er alleen maar positief over ben. In de komende artikelen over dit thema zal het gaan over de voordelen, maar ook de nadelen van nieuwe techniek die zich nestelt in onze samenleving.


Wil je het zelf eens ervaren en communiceren met deze chatrobot? Dat kan. Je vindt hem (of haar of het?) op https://chat.openai.com waar je een (gratis) account kunt aanmaken. Daarna kun je dialogen starten. Het verraste mij tot op welk detail niveau er begrip is van mijn vraagstelling én passende antwoorden komen. Zo bleek het bijvoorbeeld ook mogelijk een heel gesprek met ChatGPT te voeren over mijn spierziekte FSHD waar veel kennis over in de chatrobot aanwezig is.


Tot slot

Ik vermoed dat iedereen vandaag de dag geautomatiseerde dialogen tegenkomt. Vaak zal je het niet eens beseffen. Bijvoorbeeld dat een website die je bezoekt rekening houdt met wat je eerder bekeek en het aanbod daarop aanpast. Of bijvoorbeeld dat je e-mailprogramma je al een voorstel doet hoe je een mailtje kunt beantwoorden.

Heb je zelf ervaringen (positief of negatief) met geautomatiseerde dialogen? Laat het eens weten. Je tips en reacties zijn van harte welkom en worden door een écht mens beantwoord...

Nog even over delen.... 

Delen kan heel simpel met de icoontjes hieronder naar Facebook, Twitter, LinkedIN of als link die je bijv. kunt e-mailen.

Wil je updates per e-mail ontvangen als er een nieuwe blog is? Schrijf je dan hieronder in. Let op: de e-mails komen bij sommige mensen in hun map voor ongewenste-mail. Als je de afzender als 'vertrouwd' accepteert gebeurt dat niet weer.
219 weergaven4 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

4 Comments


Jolanda Oosterom
Jolanda Oosterom
Apr 23, 2023

Interessant Marnix, en ook wel humoristisch ☺️ voor nu. ik hoop op een mondiale open discussie over de ethische kant hiervan. Hartelijke groet! Jolanda

Like

margreet.jonkers
Jan 30, 2023

Leuk stuk! We hebben al weer iets gemeen: ik heb grote belangstelling gehad voor de ethische kanten van de techniek toen ik in de jaren '90 dominee was in Delft. Ik had een gesprekskring "Ethiek en Techniek" waar zowel professoren als studenten aan deelnamen.


Like
Marnix
Marnix
Jan 30, 2023
Replying to

Wat bijzonder Margreet dat we ook daar iets gemeenschappelijks hebben, net als bij de Spierstichting. Ooit heb ik in Delft ook meegedaan aan het organiseren van een symposium over techniek en ethiek. Mogelijk kruisten onze wegen toen al eens...

Like

josje68
Jan 29, 2023

Fascinerend.... leuk dat het geprobeerd hebt en het resultaat met ons deelt.


Like
Post: Blog2_Post
bottom of page