top of page
  • Foto van schrijverMarnix

De start: Welkom bij 'Tussen Ik en Jij'!

Bijgewerkt op: 28 feb. 2021

Is deze blog voor jou de moeite waard? Ja, als jij relaties belangrijk vindt en wel eens met dit soort vragen zit:

  • Waarom reageert hij nou zo anders dan ik had gedacht?

  • Begrijp jij mij eigenlijk wel?

  • Hoe kan het dat dat kind ondanks dat hij mishandeld wordt toch naar z'n ouders terug wil?

  • Waarom gaat die vrouw niet scheiden van die vent? Hij heeft haar al 3x het ziekenhuis in geslagen...

  • Waarom durft niemand in ons bedrijf iets te zeggen tegen de zoon van de baas, terwijl die zich arrogant opstelt en van niemand anders dat gedrag zou worden geaccepteerd?

  • Hoe kan ik hem/haar nu eens duidelijk maken waarom we telkens conflicten hebben?

  • Hoe heb ik ooit met deze man/vrouw kunnen trouwen...?

  • Ik voel me enorm boos worden als ik zie hoe die man met zijn kinderen om gaat. Hoe kan dat?

  • Moet ik mijn zoon en dochter het bedrijf laten overnemen?

Deze blog is voor iedereen die relaties belangrijk vindt. Relaties in gezin, families, werk en maatschappij - overal dus en met iedereen! Je leest in de blogs over allerlei praktijksituaties waar je zelf je winst mee kunt doen. Soms lees je ook uitleg over stukjes theorie vanuit allerlei psychologische achtergronden, maar het is zéker geen 'studeerblog'.


Je leest verder. Fijn! Dan vertel ik je graag over thema's die aan bod komen. De blogs gaan over gezinnen, families, partnerrelaties, familiebedrijven, relaties in de werkomgeving, maar ook over: pleegzorg/jeugdzorg, onderwijs en andere maatschappelijke thema's.


Al verschillen de thema's nogal van elkaar, toch moeten de blogs voor iedereen goed leesbaar zijn. Een paar voorbeelden:


Huwelijken

Tussen de eerste date en een huwelijk van soms wel tientallen jaren gebeurt er enorm veel in een relatie. Prachtige momenten die levenslange herinneringen opleveren, maar vaak ook intense en verdrietige momenten die soms tot onherstelbare relatieschade leiden.

De blog zal gaan over allerlei aspecten van huwelijken: het zoeken van een levenspartner; het niet vinden (wat voor sommigen een levenslange zoektocht is); hoe de kinderjaren een rol spelen in het huwelijk; de verhouding met ouders en schoonouders; omgaan met je kinderen; samengestelde gezinnen; vreemdgaan en andere oorzaken van ontwrichting van de relatie etc. Of je nu zelf al lange tijd een fijne relatie hebt of juist problemen ervaart, de onderwerpen uit de blogs zullen je hopelijk nieuwe denkstof en praktische hulp bieden.


Familiebedrijven

In familiebedrijven gebeurt iets boeiends tussen familie en werk. Als relationeel adviseur ben ik al jaren werkzaam binnen familiebedrijven (wil je meer over mij weten, kijk dan even hier), bijvoorbeeld als de samenwerking tussen familieleden niet naar wens verloopt. In de blogs die je hier zult kunnen lezen gaat het ook regelmatig over vraagstukken uit familiebedrijven zoals 'Mijn vrouw wil dat mijn zoon het bedrijf kan overnemen, maar ik vind hem niet geschikt' of 'Eigenlijk wil ik dit werk niet meer doen, maar mijn ouders hebben hun hele leven voor ons dit bedrijf opgebouwd, dus kan ik het wel maken te stoppen?'. Ook al heeft niet iedereen een familiebedrijf (wist je trouwens dat er meer dan 250.000 familiebedrijven in Nederland zijn?...) toch kan de manier waarop deze vragen worden behandeld vanuit verschillende theorieën voor iedereen interessant zijn.


Onderwijs

In het onderwijs gebeurt veel wat gerelateerd is aan deze blog. De vragen zijn heel divers: Hoe zit het eigenlijk met ouders die hun kind graag zien uitblinken? Waarom vertelt een gepest kind thuis niets? Welke positie moet een leerkracht innemen als gescheiden ouders het niet eens zijn over wat goed is voor hun kind? Er zijn in het onderwijs allerlei soorten relaties: tussen leerkrachten en kinderen, tussen ouders en leerkrachten, tussen ouders en kinderen, tussen kinderen onderling, tussen collega's etc. Vanuit het contextuele denken (wees gerust, dat wordt in latere blogs nog uitgebreid uitgelegd wat dát is...) is er een schat aan 'relationele gereedschappen' beschikbaar. Het zal in de blogs dus ook regelmatig over voorbeelden uit het onderwijs gaan. Maar ook hiervoor geldt: wat er wordt behandeld kan voor alle lezers interessant zijn.


Jouw leven...

Ik heb in de afgelopen jaren hulpverleningsgesprekken gevoerd met allerlei mensen over uiteenlopende problemen. Uiteraard tref je in de blogs niets aan wat te herleiden is tot échte situaties. Maar wat ik wel gemerkt heb is dat er een behoefte is aan soms zeer praktische hulpverlening. Die deed ik vaak 1:1 via een gesproken berichtje in whatsapp, een kort appje etc. De vragen die men stelde waren vaak helemaal niet zo uniek. Mijn droom met deze blog is dat er af en toe ook ruimte is voor jouw vragen. Dus vraag je je af 'hoe vertel ik mijn vader dat ik hem wel lief vind, maar niet wil dat hij 4 avonden per week bij ons tot 11 uur op de bank zit?', dan is je vraag welkom. Vragen worden altijd geanonimiseerd behandeld op zo'n manier dat niemand het kan herkennen als een échte situatie.


Boek

Al jarenlang heb ik als droom om een boek te gaan schrijven over een model dat ik de afgelopen jaren veel heb gebruikt in allerlei hulpverlenings- en advies-situaties. Het model gaat over wat er in ons brein omgaat in relaties met anderen en hoe we meer inzicht krijgen in relaties door ons eigen (en andermans) brein beter te begrijpen. In de blog zal daar soms al een voorproefje van worden gegeven. Ik hoop dat deze blog een hulpmiddel mag zijn bij het tot stand komen van het boek.


Leef je mee?

Nee, die 'f' moest geen 's' zijn. Ik nodig je écht uit om deel te nemen aan dit avontuur. Dat doe je al als je meeleest, maar je kunt ook reacties plaatsen, vragen insturen en wie weet wat er nog meer gaat gebeuren. Als je je hieronder inschrijft krijg je bij een nieuwe blog een mailtje met de eerste regels zodat je direct even weet waar het over gaat. Je e-mailadres wordt uiteraard voor niets anders gebruikt. Welkom!

 
Vond je dit interessant? Schrijf je dan hieronder in om updates te krijgen. 
Denk je dat anderen hier ook iets aan kunnen hebben? Deel het dan alsjeblieft... Dat kan heel simpel met de icoontjes hieronder naar facebook, twitter, linkedin of als link die je bijv. kunt e-mailen. Alvast hartelijk bedankt!

557 weergaven1 opmerking

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1 則留言


Wil van der Weele
Wil van der Weele
2021年3月13日

Ik denk dat ik nu ingeschreven ben. Nog maar even voor de zekerheid dan.

wilvdweele@gmail.com het eerste artikel net gelezen. Komt allemaal binnen op een voor mij goede tijd. Blij

按讚
Post: Blog2_Post
bottom of page