top of page
  • Foto van schrijverMarnix

Corona en relaties (4): [NIEUW: met video] Omgaan met conflictsituaties

Een lezersvraag: "Ik spreek mijn broer en zus sinds maanden niet meer. Hoogstens voor de allernoodzakelijkste dingen sturen we een appje. We hebben het altijd goed gehad, maar sinds Corona is het mis. Onze discussies lopen uit op ruzies waarin veel verwijten worden gemaakt. Dan gaan we uit elkaar met een rotgevoel. Is dit op te lossen zodat we minder ruzie krijgen?"


Die vraag past bij de serie artikelen over relaties in coronatijd. Corona heeft invloed op heel veel relaties! Binnen gezinnen en families, binnen vriendengroepen, werkomgeving etc.


In deze serie wordt een vier dimensionale manier van kijken naar relaties geïntroduceerd. In het eerste artikel kon je de introductie lezen hoe het zit met die vier dimensies (blikrichtingen). In het tweede artikel ging het over de dimensie van de Feiten (wat is) en in het derde artikel over de dimensie van de Psychologie (wat in ons is). In dit nieuwe artikel is de derde dimensie aan de beurt: Interactie. Hierbij gaat het over wat tussen mensen is.

1e dimensie 'Feiten': Wat is 2e dimensie 'Psychologie': Wat in de mens is 3e dimensie 'Interactie': Wat tussen mensen is

Communicatie: je hebt invloed op elkaar

Communiceren doet ieder mens al vanaf het prilste moment. Niet alleen hebben we communicatie nodig voor onze eigen behoeften (daar begint het bij baby's natuurlijk wel mee), maar door communicatie leer je ook wie je zelf bent (zie de artikelenserie over 'Hoe word(t) je ik?'). We hebben als mensen invloed op elkaar. Communicatie is niet slechts het uitwisselen van bepaalde standaardzinnen alsof we automaten zijn (wie kent niet de frustratie van chatten met een chatrobot zoals van Bol of Ikea die je niet goed begrijpt), maar de ene mens ontmoet de ander.


Over die ontmoeting gaat de 3e dimensie die Nagy onderscheidt in het kijken naar relaties.

In deze serie over de invloed van Corona op relaties is het logisch dat veel problemen (en kansen) liggen in de 3e dimensie. Volgende keer zullen we zien hoe onmisbaar de 4e dimensie daar bovenop is.


Als communiceren conflictmatig verloopt (gewoon gezegd: ruzie-achtig), raken mensen verwijderd van elkaar. Woorden kunnen de ander wegduwen en splitsing veroorzaken. Een instrument dat hierbij kan helpen is de zogenaamde Roos van Leary. Omdat de uitleg een lange tekst zou opleveren heb ik daar een video-uitleg van gemaakt. Dit artikel is dus een stuk korter dan je gewend bent.


Het filmpje over de Roos van Leary vind je hier:


Tot slot

In het filmpje wordt uitgelegd hoe 'samen-boven' gedrag kan helpen om een positieve verandering te brengen in een gesprek waarin beiden tegenover elkaar staan.

Tips uit de videouitleg over de Roos van Leary
	1.Kies samen-boven
	2.Helpende woorden: ‘samen’, ‘allebei’, ‘wij’
	3.Probeer een stap in plaats of tijd te maken
	4.Stel een vraag die makkelijk te beantwoorden is

De vier tips die werden gegeven kun je zeker ook in corona-conflicten toepassen. In het filmpje kreeg je daar al een voorbeeld van. Lukt het jou om het toe te passen?


In nieuwe artikelen in deze serie wordt de methode van de Roos van Leary gecombineerd met andere methodes die in de vierde dimensie uit de theorie van Nagy thuis horen. Al die 'gereedschappen' samen kunnen je waardevolle hulp bieden bij al je relaties.


Heb je concrete vragen of situaties waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken? Laat het weten. Je bent van harte welkom.


Nog even over delen.... 

Delen kan heel simpel met de icoontjes hieronder naar Facebook, Twitter, LinkedIN of als link die je bijv. kunt e-mailen.

Wil je updates per e-mail ontvangen als er een nieuwe blog is? Schrijf je dan hieronder in. Let op: de e-mails komen bij sommige mensen in hun map voor ongewenste-mail. Als je de afzender als 'vertrouwd' accepteert gebeurt dat niet weer.153 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page