top of page
  • Foto van schrijverMarnix

Stemmen met je ik

Op deze verkiezingsdag een kort artikel over wat de verkiezingen in je hoofd doen. Verkiezingen zijn namelijk heel geschikt om uit te leggen waar het in de blog Tussen Ik en Jij over gaat: relaties spelen zich grotendeels in ons brein af.

Grote kans dat je vandaag gaat stemmen of het al gedaan hebt. Je kruist een vakje aan van een persoon die je waarschijnlijk nog nooit ontmoet hebt en die jou ook niet kent. Op wie stem je eigenlijk en wat levert het je op?


Stemmen op een beeld in je hoofd

Als je stemt, stem je op basis van een beeld in je hoofd van een partij en een persoon. Dat beeld is de afgelopen tijd ontstaan op basis van allerlei bronnen: TV, social media, kranten etc. Het beeld dat jij in je hoofd hebt is misschien (of zelfs zeer waarschijnlijk) anders dan de werkelijkheid. Politici en campagneteams probeerden uit alle macht het beeld over hun partij zo positief mogelijk in jouw hoofd te laten landen. Tegelijkertijd werd door velen geprobeerd het beeld van 'de ander' zo negatief mogelijk in jouw hoofd te laten landen. Sterke emoties (medelijden of afkeer) kunnen zomaar je handelen gaan bepalen. Die polarisatie maakt het ingewikkeld om bij jezelf te blijven. Heb jij nog de mogelijkheid de link te leggen tussen wat écht belangrijk voor je is en wie voor jou de meest betrouwbare persoon/partij is die daar bij hoort?


Partijen spelen met je emoties

Zeker als je je onder de douche (of zoals sommigen vinden 'het riool') van bijvoorbeeld Twitter laat overspoelen met berichten, heb je vermoedelijk stromen emoties voelen langskomen. De jurk van Kaag, de corona-tartende polonaise van Baudet, de al dan niet geloofwaardige glimlach van Rutte etc. zijn allemaal reden voor mensen om zich in vaak grote/grove woorden te uiten. De sterke compassie of juist grote verontwaardiging die dat oproept is de motivator voor velen om een tegengeluid te laten horen. Maar stemmen doe je idealiter met je verstand en niet puur vanuit emotie.


Stemadvies : in welke partij wordt JIJ zichtbaar?

Stemmen past goed bij het onderwerp van deze blog. Want met je stem doe je iets in een relatie tussen jou en een partij. Die partij heeft een beeld in jouw hoofd gevormd (dus in jouw brein zit een stukje PVV, CDA, CU, D66 etc.) Bedenk dat dat dus heel ver gaat: ze zitten in jouw hoofd. Als jij nu opeens op een verlaten eiland zou komen, zitten al die partijen en al die verhalen nog steeds in jouw hoofd.

Maar in wie wordt JIJ nu vooral zichtbaar? Dat begint met de vraag wie je bent en waar je voor staat. Welke waarden staan centraal in jouw leven? Hoe mogen mensen jou kennen? En een wellicht voor sommigen lastige vraag: mogen anderen weten op wie jij stemt? Of schaam je je misschien omdat je een bepaalde overtuiging hebt die past bij een bepaalde partij, maar die niet past bij je andere relaties in je leven? Wordt de partij waar je op stemt zo een geheime relatie en uitvoerder van een stukje in je wat je niet met iedereen durft te delen? Verbind je je of laat je anderen het vuile werk uitvoeren.

Voor veel anderen zal die schaamte niet herkenbaar zijn, maar dan toch blijft de vraag belangrijk: in welke partij wordt JIJ vooral zichtbaar? Want voor een echte relatie wil je niet met iemand in zee gaan die wel doet alsof jij allerbeste vriend bent (en je vooral dat gevoel heeft aangepraat in de afgelopen weken), maar die vervolgens eenmaal bij je binnen je geld wil hebben en je overige relaties beledigt.


Tot slot: wat levert het op?

Dit artikel begon met een vraag: wat levert het je op? In de ideale situatie levert het stemmen je niet alleen een zelf-expressie op, maar een beleving om je te kunnen verbinden met anderen met wie je graag een relatie wil. Politici zijn niet de mensen die je inhuurt om je vuile werk te doen en zelf schone handen te houden, maar ze vertegenwoordigen jou! Het is een heel klein effect is, maar er zit straks in de 2e kamer een klein stukje van jouw ik!

Wat een cadeau dat we in een democratie leven waar iedereen vrij mag stemmen. Ik hoop dat er weer meer samen-leving zichtbaar mag worden waarin niet alleen het IK centraal staat, maar juist de relatie tussen elke IK en alle anderen. Zonder Jij is er geen Ik. Prettige verkiezingsdag!

Wil je dit delen? Graag! Zie de logo's hieronder.

179 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page